Discovering therapeutic antibodies designed by nature

Innovation Credit

AIMM is granted Innovation Credit by Agentschap NL

September 16, 2013

AIMM Therapeutics acquired an Innovation Credit of € 2.9 million from the Dutch government for one of our R&D projects. The Dutch NL Agency (currently renamed in Dutch Enterprise Agency) supports highly innovative companies with a financial need through the Innovation Credit facility.

For more information: Dutch Enterprise Agency

Official NL Agency press release (in Dutch) below the photo.

innovatie13

Innovatiekrediet verdient zichzelf terug!

Persbericht | 16 september 2013

Agentschap NL directeur Innovatie Marlouke Durville heeft tijdens een netwerkevent met de Fast50 bedrijven in Den Haag een symbolische aflossing van € 12,2 miljoen in onvangst genomen van Jan Ohrstrom, (MD en Sr VP The Medicines Company) en Jaap Koopman (Chief Scientific Officer, ProFibrix BV). Gelijk daarna reikte mevrouw Durville een nieuwe cheque uit voor een Innovatiekrediet € 2,9 miljoen aan Willem van Oort (COO, AIMM Therapeutics).

Met de cheque lost Profibrix een Uitdagerskrediet en 2 Innovatiekredieten inclusief de opgebouwde rente af aan Agentschap NL. ProFibrix ontwikkelde met de kredieten innovatieve producten, waaronder het stollingsmiddel Fibrocaps voor de medische sector. Profibrix is onlangs overgenomen door The Medicines Company (een Amerikaans beursgenoteerd farmaceutisch bedrijf). ProFibrix blijft gevestigd in het BioScience Park in Leiden en biedt werk aan 25 medewerkers.

AIMM Therapeutics uit Amsterdam is in 2005 opgericht als samenwerkingsverband tussen onder andere AMC, NKI en Cancer Research Technology om geneesmiddelen te ontwikkelen op basis van humane monoclonal antibodies. Het bedrijf heeft inmiddels 10 preklinische antibodies ontwikkeld voor de behandeling van diverse ziektes, zoals influenza, RSV en MRSA. Eén antilichaam is inmiddels met succes in de kliniek getest.

AIMM wil nu de stap maken naar ontwikkeling en productie van humane monoclonal antibodies voor toepassing in kankerbestrijding. AIMM financiert dat met het Innovatiekrediet voor de soorten melanoma, pancreas en colon kanker. Aan AIMM is nu een krediet toegekend ter grootte van € 2,9 miljoen.

Inwendige bloedingen stoppen met een poedermix

De basis voor het stollingsmiddel Fibrocaps is een poedermix van kleine bolletjes fibrinogeen en trombine. Het grote voordeel is dat beide stollingsfactoren in één potje zitten en dat het bewaard kan worden op kamertemperatuur. Chirurgen kunnen de poedermix direct gebruiken om inwendige bloedingen bij operaties snel te stoppen. Bij de bestaande stollingsmiddelen moet men vloeistoffen apart bewaren in een diepvries of koelkast. Het stollingsmiddel is daardoor nooit onmiddellijk inzetbaar tijdens een operatie. Dat kan met Fibrocaps wel.

Innovatiekrediet

Het Innovatiekrediet is bestemd voor de financiering van veelbelovende innovatieve projecten. Deze projecten moeten binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten. De financiering van het Innovatiekrediet komt vanuit het Innovatiefonds MKB+ van het ministerie van Economische Zaken. Een fonds met een revolverend karakter voor de financiering van risicovolle innovatie. Revolverend betekent dat het geld dat u terugbetaalt, opnieuw in het fonds terechtkomt. Dan kunnen andere bedrijven hier ook weer gebruik van maken. Agentschap NL voert de regeling uit.